Skip links

Draagadvies baby’s

Draagadvies 

Het dragen van een baby in een doek of draagzak kan voor ouders een praktisch hulpmiddel zijn, maar daarnaast kan het een onrustige baby kalmeren, bepaalde houdingen ondersteunen en borstvoeding bevorderen.

Baby’s vinden het fijn om dicht bij een ouder te zijn, en huid op huid contact bevordert de hechting. Bovendien maakt het bij de moeder extra hormonen vrij die borstvoeding stimuleert. Ook voor de lichamelijke ontwikkeling is dragen goed; de verticale positie in een draagdoek is voor baby’s heel natuurlijk die bovendien bijdraagt aan een optimale heupontwikkeling. 

Jonge baby’s trekken bij optillen reflexmatig de beentjes op in spreidstand; deze stand van de beentjes past precies om de buik of op de zij van de moeder. 

Bij overmatig huilen, onrust en darmkrampjes is dragen prettig want bij ongemak en pijn helpt lichaamswarmte beter dan een kruik. Bij reflux is rechtop dragen na een voeding goed. Daarnaast is het dragen aan te raden bij prematuur geboren baby’s, kinderen met aangeboren afwijkingen, bij afplatting van de schedel en heupdysplasie.

Dragen in een draagdoek heeft naast bovengenoemde voordelen ook tot functie om een baby op natuurlijke wijze te laten bewegen. Het kindje beweegt met de ouder mee.

Als kinderfysiotherapeut en draagconsulent kan ik adviseren hoe een draagdoeken gebruikt kan worden. Dragen kan vanaf de geboorte. 

 

Lieke Bos